Ars Poetica

"A terv az erőforrás! Terv nélkül csak esetlegesség van."

(Le Corbusier)

A terv egy állomás, a gondolat és a kész épület között. Én olyan építésznek tartom magam, aki segíti tovább vinni a megrendelői gondolatot, kiegészíti azt, de nem erőlteti rá saját gondolatát másokra. Az építésztervezés az a folyamat, amikor tudásunkat "szolgálatba állítjuk" mások céljainak megvalósításáért, a saját örömünkre, elégedettségünkre.

Az építészeti terv egy egyezményes jelrendszer, egy olyan "nyelv", melyet a kivitelezés minden résztvevője ismer. Ha a terv elnagyolt, vagy hibás, akkor nem azt olvassák ki belőle, amit a megrendelő szeretett volna.

Az építész, a mérnök és a művész megfelelő arányú keveréke. Ha az építészben "túlteng" a mérnök akkor a ház csúnya és rideg lesz. Akkor az a ház nem lesz élhető, szerethető. Ha az építészben "túlteng" a művész, akkor ház vélhetően túl drága lesz és gőgös. Az ilyen épületet más munkatársak tucatjainak verejtékes munkája teheti egyáltalán használhatóvá.

"Less is more" - a kevesebb több - állította Mies van der Rohe. "Less is bore" - a kevesebb unalmas - ellenkezett vele Robert Venturi. Mind két állításra remek példákat találunk, és mindkettő igaz lehet. Szerény véleményem szerint a kevesebb az relatív! Bármely összetevő mértékét a helyes arány határozza meg. "A helyes arány megtalálása" Erről szól az építészet, erről szól az élet.